Elikadura-subiranotasuna
Heziketa emantzipatzailea
Guias didaktikoak

Aprendre a menjar, aprendre a viure. Menjadors escolars ecològics

Aquestes jornades són una iniciativa d’Entrepobles, associació de cooperació i solidaritat, que té com un dels seus eixos de treball el suport a la sostenibilitat camperola i a la sobirania alimentària, tant en projectes de cooperació (a Amèrica Central, la zona andina i el Carib), com a casa nostra.

S’han organitzat en col•laboració amb persones i organitzacions que potencien diferents experiències de menjadors escolars ecològics a Catalunya i amb les que participem a la “Taula de treball d’alimentació escolar ecològica”.

Volem oferir un espai de debat i participació a les persones, organitzacions i actors implicats (pagesos i pageses locals, cuiners i cuineres, pares i mares, monitors i monitores de menjador, professors i professores) que conformen les diferents iniciatives que realitzen i/o inicien experiències a Catalunya i contribueixen a donar impuls a aquesta proposta. El seu objectiu és avançar cap a la construcció d’iniciatives que ens permetin d’una banda, subratllar la importància del món rural, del desenvolupament local, dels circuits curts de distribució presents en les experiències, l’alimentació sana i ecològica, i per una altra, afirmar una proposta en positiu que permeti la participació i la mobilització activa d’un conjunt d’actors entorn als problemes globals i el dret de tots els pobles a l’alimentació i la seguretat alimentària.

tríptic

Materials:

1. Introducció als Materials de les Jornades “Aprendre a menjar, aprendre a viure. Menjadors escolars ecològics”

Veure document

2. Taula rodona: Aprendre a menjar, aprendre a viure. Menjadors escolars ecològics.

Veure document

3. Taller A.- Com podem iniciar i posar en marxa un menjador escolar ecològic en la nostra escola? Quins són els passos a seguir? Quins criteris hem de seguir?

Veure document

4. Taller B.- Quins són els canvis que jo puc fer d’una agricultura convencional a una agricultura ecològica? Eines per a la reconversió. Quines implicacions té: avantatges i desavantatges.

Veure document

5. Taller B.- Què haurien de fer les administracions públiques per promoure els menjadors escolars ecològics? Què haurien de fer per donar suport a la producció ecològica? Quines són les nostres demandes?

Veure document

6. Taller B.- Per què és important una alimentació ecològica? Per què és important potenciar les experiències de menjadors escolars ecològics? Pot ser una alternativa a la situació de la crisi alimentària actual? Com pot l’escola contribuir a aconseguir que sigui una proposta alternativa a la nostra manera d’alimentar-nos, de viure a l’escola i de viure a casa nostra?

Veure document

7. Taller C. – Menjadors escolars com a projecte educatiu: quins són els materials educatius que poden acompanyar el nostre menú ecològic a l’escola? Podem treballar-ho a l’aula? Podem fer propostes d’activitats dins el currículum escolar? Poden ser la cuina i el menjador espais educatius?

Veure document

8. Entrevista Javier Carrera. Cofundador de la Red de Guardianes de Semillas

Veure document

Documents d’interès:

Documents d’interès sobre sobirania alimentària:

Agricultura i canvi climàtic

Comerç just

Crisi Alimentària

Dret a l’alimentació

Sobirania alimentària

Alimentació y comerç

Models d’agricultura