Ekonomia sozial eta solidarioa
Elikadura-subiranotasuna
Beste batzuk
Liburuak

Ja volem el pa sencer. Respostes a la pobresa alimentària en clau de Sobirania Alimentària

L’informe “Ja volem el pa sencer. Respostes a la pobresa alimentària en clau de Sobirania Alimentària” analitza què aporten en l’actual context d’emergència social les iniciatives que tracten de donar resposta a la pobresa alimentària promovent l’apoderament de les persones en situació de vulnerabilitat social i incorporant elements del paradigma de la Sobirania Alimentària.

En l’estudi es distingeixen tres tipus d’iniciatives de resposta a la pobresa alimentària en clau de Sobirania Alimentària, s’analitzen les estratègies de promoció de l’apoderament i de lluita contra l’exclusió social que desenvolupen cadascuna d’elles, i es discuteix quines són les seves principals fortaleses, debilitats, amenaces i oportunitats.

Aquest estudi és el principal resultat d’una recerca que ha realitzat l’Aliança per la Sobirania Alimentària de Catalunya durant l’últim any, en el marc de la qual s’han analitzat vint-i-dues experiències d’Abastiment Alimentari, Agricultura Social i Dinamització Local Agroecològica les quals, en la seva major part, es desenvolupen a la Regió Metropolitana de Barcelona. Aquestes iniciatives estan sent impulsades per col·lectius de base dels moviments associatiu i per la Sobirania Alimentària, entitats del Tercer Sector Social, experiències de producció agroecològica, empreses cooperatives de l’economia solidària i administracions públiques locals. En relació a les conclusions de la recerca, destaca que les iniciatives que donen resposta a la pobresa alimentària en clau de Sobirania Alimentària estan contribuint de manera significativa, per una banda, a millorar la dieta i el grau d’apoderament de les persones en situació de vulnerabilitat social que participen en elles; i, per altra banda, a fomentar la transformació dels sistemes alimentaris locals en base als principis de sostenibilitat, radicalitat democràtica i justícia ecosocial.

Un dels resultats de la recerca ha estat la creació d’un mapa interactiu amb la localització de les vint-i-dues experiències que s’han estudiat i els enllaços a les fitxes de caracterització de cadascuna de les iniciatives: http://bit.ly/1zUVQt1

Descargar Informe