Homenatge a Josep Cabayol, periodista, activista i amic d’Entrepobles

Pep Cabayol ens vas deixar molt aviat aquest passat mes d’agost (2022) i des d’Entrepobles volem fer-te un reconeixement per tota la feina que has desenvolupat ja sigui com a periodista a diversos mitjans de comunicació, com a director i productor de documentals, com activista impulsor de molts processos de denúncia, resistència i resiliència entorn del dret a la informació, el dret a la salut, la migració i el dret a moviment, el dret a l’habitatge i el canvi climàtic, un visionari i una persona amb un fort compromís social molt implicat en diferents moviments socials. 

Et vam conèixer de prop, gràcies a la nostra amiga i sòcia d’Entrepobles, Trinidad Cuesta (activista veïnal per la sanitat pública), durant una campanya de sensibilització a Nou Barris sobre els efectes de la vacuna del papil·loma humà.

Voldríem agrair-te el privilegi que hem tingut de treballar plegades amb tu i les companyes i companys de SICOM durant uns quants anys en la coproducció de documentals.

Ens queda com a llegat una obra immensa amb un rerefons de pensament crític i de capacitat d’adaptació als nous reptes que dia a dia afrontem, però sobretot moltes hores de treball compartint la passió radical per la veritat, per la humanitat, la natura i contra tota mena d’injustícies i vulneració de drets humans.

Tots aquests documentals coproduïts i compartits ens han permès conèixer moltes entitats, col·lectius arreu de tot el territori de Catalunya, però també de l’Estat Espanyol i d’altres països d’arreu del món.

El millor reconeixement que et podem fer és compartir amb tota la gent que ens segueix aquest llegat compartit:

“50 GRAUS”. DOCUMENTAL SOBRE COM FER FRONT L’EMERGÈNCIA CLIMÀTICA (2021).

 

“50 GRAUS” ofereix una visió sobre què suposa el canvi climàtic i les amenaces que se’n deriven: augment de la temperatura, del nivell del mar, de la intensitat i freqüència de les tempestes, debat territorial, energia, alimentació, processos de retroalimentació, punts de capgirell, migracions climàtiques.
Dona un conjunt d’elements per entendre la necessitat de prendre mesures urgents pel canvi de model cultural, educatiu, social, econòmic, entre d’altres, que necessitem fer en un planeta amb recursos limitats i finits.
En aquest sentit, des d’Entrepobles, tant en l’àmbit de cooperació internacional com d’Educació per a la Justícia Global al nostre país, treballem junt amb Sicom i altres col·lectius i moviments per la justícia climàtica, des dels feminismes, l’ecologisme i la defensa de drets, fent esment a les persones i col·lectius del Sud Global.

Un documental de SICOM i ENTREPOBLES. Participen i col·laboren científiques, expertes, activistes, pageses, etc. que aporten amb els seus coneixements i experiències, anant més enllà del clima, incorporant i visibilitzant que quan parlem de canvi climàtic ens hem de referir a una àmplia diversitat de causes i conseqüències, que ja fa molts anys que s’estan fent paleses, com és el cas de l’informe de 1972 Els límits del creixement.

“DESCENDENTS”. DOCUMENTAL SOBRE LES ADVERSITATS VISCUDES PER JOVENES DESCENDENTS DE FAMÍLIES MIGRANTS (2020).

I tu d’on ets? Una pregunta que han de respondre els i les protagonistes, fills i filles de persones migrants africanes, asiàtiques, llatinoamericanes que van venir a Catalunya i que ara formen part activa de la comunitat catalana. Un qüestionament constant, tant en l’àmbit institucional com social.

Per a moltes d’aquestes persones descendents, néixer en l’Estat Espanyol no es tradueix en una obtenció automàtica de nacionalitat, no tenen dret a vot, no tenen accés a treballs públics. Néixer aquí és sobreviure entre prejudicis racials, d’exclusió, falta de referents, violència de gènere… És la cerca constant d’una identitat pròpia que bascula entre dues cultures amb el racisme, el classisme i el masclisme de l’entorn.

Un documental de SICOM i ENTREPOBLES. Una visibilització de totes aquestes adversitats viscudes en primera persona per aquestes i aquests joves i sobretot la seva capacitat per a transformar aquestes realitats fent de la diferència i la diversitat un valor.

“LA MEVA PELL”. DOCUMENTAL RELAT DE 8 DONES MIGRANTS. LLIBERTAT SIGNIFICA MOVIMENT (2018).

És el relat de vuit dones valentes amb arrels, identitats, orígens i sabers diferents. Dones que han viscut l’experiència del procés migratori en primera persona. Dones que han deixat el seu país a la recerca d’un futur a Europa. Dones que han d’afrontar una mar de “fronteres invisibles”, a causa dels incompliments dels estats membres de la UE a les polítiques migratòries.

Un documental realitzat per SICOM i ENTREPOBLES (amb la col·laboració d’organitzacions feministes, organitzacions de dones migrants, organitzacions d’acolliment) que reflexiona sobre la migració, sobre el dret a migrar posant el focus en l’acolliment i des de l’experiència de les dones com a supervivents d’una doble discriminació, migrant i dona. Missatges de denúncia enfront de les devolucions en calent i, a favor del tancament dels CIEs. Una mirada que posa el focus en la frontera sud, Melilla i Ceuta, que ha esdevingut un espai de greu vulneració massiva de DH.

“PAPIL•LOMA: LES DONES HEM DE DECIDIR” . DOCUMENTAL SOBRE LA VACUNA (2016).

Aquest documental “Papil·loma: les dones hem de decidir” va ser possible gràcies al treball de les entitats coproductores CAPS, SICOM i ENTREPOBLES. Sinergies des de l’àmbit de la salut, la comunicació, la cooperació solidària i l’educació transformadora. Un reconeixement explícit de les dones i les nenes com a subjectes actius de la seva pròpia salut, un rebuig a la patologització del cos de les dones i la consegüent medicalització de les seves vides.

“Papil·loma: les dones hem de decidir” és el resultat d’un treball de recerca sobre les vacunes del VPH que actualment s’administren de forma generalitzada. Han col·laborat professionals de la salut, investigadors científics, activistes per a la salut pública, activistes feministes, associacions de mares i pares, associacions d’afectades, i responsables d’institucions públiques de la salut, entre altres. Una eina de reflexió i debat crític amb l’objectiu que la ciutadania tingui tots els elements per a decidir.